Jag hade glädjen och förmånen att få besöka Burma (Myanmar) tillsammans med Tord Renkel nu i septemeber månad. Tord och Susanne har varit verksamma där som missionärer under ca. 13 år. Under denna tid byggde de upp en bibelskola i Yangon, som har fått bliva till mycket stor välsignelse. Elever har gått ut från denna och startat församlingar i flera delar av Burma.

Mitt besök inleddes med en gudstjänst i församlingen Gospel Assembly i Yangon, där bibelskolan också är baserad. Pastor Mung, som leder församlingen, välkomnade oss varmt till mötet. Inledningen varade i 2 timmar, men detta är de vana vid, så att när jag skulle predika var det hur öppet och härligt som helst. Församlingen har växt till 4000 medlemmar, men kyrkan rymmer bara ca. 700, så de får ha flera gudstjänster varje söndag. Mötena präglas av stark och frigjord lovsång. Det var gripande att se hängivenhet bland medlemmarna. Det var sannerligen lovsång och tillbedjan från djupet av deras hjärtan. Mötet på söndagen slutade med att många strömmade fram för att inviga sina liv åt Gud och på mångas kinder såg jag tårar rinna. Jag önskar att vi skulle se mera av den gripenheten i Sverige.

Vi fick också besök från närliggade Laos denna söndag. Sune Wismar med son, som bedriver affärsverksamhet i Laos, kom över för att träffa oss. Sune och jag var med i samma församling i Jönköping, då jag var nyfrälst. Vi var ute och evangeliserade tillsammans och har många härliga minnen från den tiden. Det var verkligen roligt att få träffas igen.

På måndagen undervisade jag i bibelskolan under tre timmar. De är 131 elever och det var verkligen öppna och hungriga ungdomar, som jag fick dela Guds ord med. De tre följande dagarna hade de ordnat med ett större seminarium, då pastorer och ledare utifrån var inbjudna. Ca. 250 samlades. Jag undervisade varje förmiddag från 9 – 12. Jag upplevde en stark smörjelse och gudsnärvaro under dessa dagar och sista dagen smorda vi alla med olja och bad för dom och de fick uppleva en stark fönyelse. Det var verkligen underbart att se vilken längtan det finns bland det burmesiska folket.

På fredagen flög vi upp till en stad i norra Burma som heter Miychiyna, där en pastor har grundat en pionjärförsamling. Han heter Jimmy och var tidigare narkoman, men han kom till bibelskolan i Yangon och är idag frälst, befriad och i tjänst för Gud. Han har ett stort hjärta för narkomaner och missbrukare och han har fått hjälpa ca. 400 missbrukare i denna stad och komma ur detta helvete. Nu har han grundat en församling, där många av dessa tidigare narkomaner har funnit ett andligt hem. Det var inspirerande att få möta denna församling och att få se deras tacksamhet till Gud. Tord och jag hjälptes åt att predika och undervisa under veckoslutet, och Guds Ande verkade på ett starkt sätt. Det varmt i mötena, så skjortan var som en blöt disktrasa efter varje möte, men det är ju små prövningar.

Det blåser förändringens vindar i Burma. Efter många år av militärdiktatur är de nu på väg mot demokrati och en ny öppenhet mot omvärlden. Jag tror att detta kommer att öppna nya möjligheter för evangeliet att nå ut. Kriminaliteten är låg i Burma och det kändes skönt att kunna röra sig utan rädsla för att bli rånad eller bestulen. Burmeserna är också ett vänligt och mjukt folk till sin läggning.

Tord stannde kvar ytterligar några dagar för att undervisa på bibelskolan. Han är mycket uppskattad bland folket på grund av sin och Susannes insatser under många år. Jag upplevde mitt besök i Burma som mycket välsignat och lyckat.